Brasserie Groep

Klant: Brasserie Groep
Datum: 2018 – 2019
Foto’s: Myrthe Slootjes, Bas Koolstra

De Brasserie Groep is een keten van vier succesvolle, mooi ingerichte café-restaurants in karakteristieke panden op bijzondere locaties. Brasserie Groep is gevestigd in Leiden en omgeving.

De monumentale “Brasserie Meelfabriek Zijlstroom” staat bekend om haar eigen moestuin met tuinhuis en “Brasserie Buitenhuis” is gelegen aan het prachtige Valkenburgse Meer met een eigen stadsstrandje. Bij “Brasserie Park”, een boerderij naast park de Houtkamp, is het altijd gezellig en druk en bij “Brasserie De Poort”, gehuisvest in een van de twee laatste stadspoorten van Leiden, kun je zo vanuit het restaurant in een sloepje stappen voor een rondvaart met hapjes en drankjes.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het interieur is deels tweedehands, deels door meubelmakers gemaakt. Men kiest voor lokale producten en heeft het liefst persoonlijk contact. Vlees wordt gehaald in de Boterhuispolder bij buurman en boer Fernand, de zuivel komt van boer Kwakernaak. Afval wordt gerecycled, regenwater gezuiverd, er zijn kliekjesdagen, en groenten, fruit en kruiden komen uit eigen moestuin.

De locaties zijn dus inspirerend, de keuzes groen. Ook in sociaal opzicht pakt de Brasserie Groep het niet-doorsnee aan. Je kan er feestvieren, trouwen,  vergaderen en meedoen aan (kook)workshops, maar voor buurtbewoners worden er ook regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Samenzijn en je thuisvoelen in een ongedwongen huiskamersfeer, zo zou ik de Brasserie Groep typeren.

De Brasserie Groep heeft contact met mij gezocht na een publicatie van mijn werk in vtwonen. Omdat ik alles met de hand teken, past mijn stijl goed. We waarderen beiden echtheid en ambachtelijkheid.
Als huisillustrator heb ik de vier vestigingen gekenschetst aan de hand van illustraties. Hiervan zijn ansichtkaarten gemaakt die gebruikt worden als hand-out. Een vrolijke herinnering voor de bezoeker.

Daarnaast heb ik een plattegrond getekend met de highlights van Leiden zoals de sterrenwacht en de Pieterskerk. Zo zien bezoekers waar ze de vier brasserieën van Brasserie Groep kunnen vinden en wat er nog meer te bekijken is in de historische stad Leiden.

Voor de brasserie in Leiderdorp, gevestigd in een oude meelfabriek, kreeg ik nog meer de vrije hand: ik heb er muurschilderingen gemaakt, we hebben samen de menukaarten ontworpen en ik heb panelen beschilderd voor het trappenhuis naar de kookstudio en de meelzolder.