Cineville

Klant: Cineville
Datum: 2019
Foto’s: Myrthe Slootjes, Cinéart Nederland

Cineville is een filmblog en filmabonnement, ontstaan uit liefde voor arthousefilms. Met ongeveer 50.000 leden is Cineville het overkoepelende filmhuisplatform van Nederland. Sinds 2009 kun je met een pasje ongelimiteerd naar films van filmhuizen en filmtheaters door heel Nederland.
Het team van Cineville is gevestigd in Amsterdam.

Wat de Cinevillers met elkaar gemeen hebben, is hun hartstochtelijke liefde voor de cinema. Daarbinnen is de bandbreedte groot: ‘van hilarisch tot bloedernstig, van wreed tot poeslief en van heerlijk oppervlakkig tot breinkrakend’.
De gezamenlijke missie is ons binnen te leiden in deze rijke, fabelachtige wereld en ons minimaal twee keer per week in de bioscoop te krijgen.
Met de Cinevillepas ga je onbeperkt naar de film in meer dan 40 verschillende filmtheaters in 20 steden. Met je abonnement steun je filmmakers en onafhankelijke filmtheaters, want 90% van jouw bijdrage gaat naar hen.

Via collega-illustrator Marianne Lock (Mary and the locks) ben ik benaderd door de redactie van Cineville.

Voor het 10-jarig jubileum van Cineville heb ik een alternatieve filmposter ontworpen voor ‘Borgman’, een genomineerde film (Gouden Palm) van film- en toneelmaker Alex van Warmerdam.
Veel scenes in de film lenen zich voor het maken een poster, maar ik had vooral belangstelling voor het fictieve huis uit ‘Borgman’. De moderne villa en omliggende tuin heeft Alex van Warmerdam immers speciaal voor deze film laten bouwen.

Dat de regisseur zijn eigen werkelijkheid wil scheppen, herken ik helemaal, al is die werkelijkheid haast tegenovergesteld aan hoe ik zelf normaal te werk ga.
In mijn tekeningen probeer ik een gevoel van geborgenheid en veiligheid te brengen. Dat ontbreekt juist in deze film. De sfeer is unheimisch, geheimzinnig, onheilspellend.
Om hieraan recht te doen, speelt mijn tafereel zich af in de avond en heb ik het huis vanuit de tuin getekend: net als in een aantal spannende scenes, waarin het camerastandpunt laag is en je als het ware met de ogen van de gluurder vanuit de bosjes naar de villa kijkt.

Deze ‘omkering’ – binnen/buiten, huiselijk/bedreigend –  maakte de opdracht van Cineville voor mij heel nieuw en interessant.