Dag van de Duurzaamheid 2018

Oktober 2018, in opdracht van Stichting Zeeheldenkwartier
Foto’s: Myrthe Slootjes, Team Typisch, Stephanie Marihan

Het Zeeheldenkwartier is een stadswijk in Den Haag. Het ligt aan de rand van de Haagse binnenstad, vlakbij Paleis Noordeinde. In deze buurt vestigen zich veel lokale ondernemers met leuke winkeltjes, restaurants, cafés, galeries, hotels en kleinschalige supermarktjes.
Stichting Zeeheldenkwartier is de stichting waarvanuit bewoners en ondernemers evenementen organiseren, nieuws delen en zich over hun geliefde wijk en mede-‘zeehelden’ kunnen ontfermen. Jaarlijks worden er vele markten, festivals en feestelijke weekends gehouden, zoals het inmiddels landelijk bekende Festival Designkwartier.

Via Zoë Khouw van Little green shop, mede-eigenaresse van een duurzame vintage-winkel gevestigd in de Prins Hendrikstraat, ben ik betrokken geraakt bij Stichting Zeeheldenkwartier.

Voor de Dag van de Duurzaamheid vroeg de stichting mij een uitdeel-ansichtkaart te ontwerpen samen met Zoë Khouw. Deze uitdeelkaart is bij de bedrijven in de buurt neergelegd om klanten te stimuleren ‘groen’ te winkelen.
Dat wil zeggen, te motiveren om bij lokale, kleinere winkels te kopen in plaats van bij grote concerns. Daarnaast is duurzaamheid voor veel van deze kleinere ondernemers een belangrijk doel, dus vaak zijn de aangeboden producten ook verantwoord geproduceerd of verhandeld.

In kledingbieb Bij Priester kan je designkleding lenen, bij Court Garden Hotel vind je een dakmoestuin waar de keuken gebruik van maakt, bij Achtung Baby hangt leuke zelfgemaakte of tweedehands kinderkleding.

Speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid heb ik de deelnemende bedrijven voorzien van raamtekeningen. Van yogawinkel tot groenteboer, elke ondernemer kreeg een passende tekening op de ruit. Als een slinger door de buurt waren de raamtekeningen te bekijken.
Ik vond het ontzettend leuk om voor iedereen te illustreren, zo leerde ik alle ondernemers op een grappige, persoonlijk manier kennen. En iedereen is zo enthousiast over zijn eigen producten en die van de buren!
Het Zeeheldenkwartier is een warme, inspirerende wijk waar, heel begrijpelijk, iedereen zich onmiddellijk op zijn gemak voelt.