Neighbours

Klant: Neighbours
Datum: 2019 – heden
Foto’s: Myrthe Slootjes, NagtegaalFoto

Neighbours Grill & Bites is een gezellig restaurant aan de Strandweg in Buren, op waddeneiland Ameland.
Neighbours kenmerkt zich door zijn ‘shared dining’, biologisch vlees van de (lava)grill en ‘poke bowls’. Het restaurant is samen met camping ‘De Kiekduun’ en strandpaviljoen ‘Sjoerd’ onderdeel van K.S.N.M. Werkgroep. Voor de eigenaar en zijn organisatie is duurzaam omgaan met het milieu een belangrijk uitgangspunt. Sjoerd wordt steeds opnieuw uitgeroepen tot ‘meest duurzame strandpaviljoen van Nederland’.

Het restaurant is door een klein team ontworpen en ingericht. De meeste meubels zijn met de hand gemaakt door kunstenaar Ritsert Mans en lokale vaklieden.
Het liefst serveert Neighbours alleen maar gerechten met ingrediënten van Ameland of uit de Waddenstreek. Zo grazen hun lammeren in de gezamenlijke zoute weide aan de oostkant van het eiland en komt de vis uitsluitend uit de Noordzee. Als een ingrediënt niet in de directe omgeving te vinden is, wordt er met zorg naar een andere (biologische) oplossing gezocht.
De eilanders zijn trots op hun kostbare stuk natuur. Ze gaan daar, gezamenlijk, op een respectvolle en circulaire manier mee om. Die tendens is bij een bezoek aan het eiland goed voelbaar, en dat moedigt veel waddenliefhebbers aan het gevoel vast te houden en thuis in daden om te zetten.

Sinds 2007 ben ik betrokken bij de organisatie van het groene (surf)festival MadNes op Ameland, dat ’s zomers plaatsvindt op strand Nes. De festivalorganisatie is nauw verweven met de K.S.N.M. Werkgroep.
Door de vele bezoekjes voor MadNes ben ik goed thuisgeraakt op het eiland. Ik kom er het liefst een aantal keer per jaar; om te genieten van de natuur, vrienden te bezoeken of dingen te maken voor MadNes, strandpaviljoen Sjoerd of Neighbours.

Om de huisstijl te kunnen ontwikkelen ben ik in het gedachtengoed van Neighbours gedoken. Waar staat het restaurant voor en wat wil het graag uitdragen? Wat onderscheidt Neighbours van andere restaurants?
Ik vind het belangrijk dat een idee of een stijl kloppend is en op een originele en professionele manier volledig wordt doorgevoerd: een voorwaarde om overtuigend over te komen.

Samen hebben we dit alles in kaart gebracht en vervolgens heb ik aan de hand van een aantal ‘karaktereigenschappen’ een algehele huisstijl ontworpen.
De menukaarten zijn handgetekend en ook de opmaak, typografie en teksten heb ik verzorgd. Ansichtkaartjes, cadeaubonnen en advertenties in deze stijl volgden en voor komende projecten zullen we dezelfde richtlijnen hanteren.