Kasteel de Haar

Kasteel de Haar, in opdracht
Juli 2018, in opdracht van Cultuur & Retail en Kasteel de Haar.
Foto’s: Myrthe Slootjes, Cultuur & Retail

Kasteel de Haar is een monumentaal kasteel vlakbij het dorpje Haarzuilens te Utrecht. Het is het grootste kasteel van Nederland.
Het bouwwerk stamt waarschijnlijk uit de 13e eeuw en is sinds de 15e eeuw in het bezit van de familie van Zuylen van Nijevelt die daar een aantal eeuwen woonde. De nazaten van deze familie besloten in 1892, op de oude overblijfselen van de ruïne, het kasteel te laten herbouwen door de bekende architect Pierre Cuypers.

Ook al werd toen bijna het hele kasteel in neogotische stijl vormgegeven, de renovatie werd voor die tijd op een moderne manier aangepakt waarbij het comfort voorop moest staan. Het interieur van het kasteel is een en al rijk decor in een eclectische stijl, met veel herkenbare elementen uit het begin van de 20e eeuw. Door deze ongewone en uitbundige samenstelling van stijlen uit verschillende tijden word je als bezoeker in elke kamer opnieuw verrast, alsof je sprongetjes in de tijd maakt.

Begin deze eeuw werden het kasteel en het park eromheen eigendom van Stichting Kasteel De Haar, en het landgoed van Natuurmonumenten. De familie van Zuylen van Nijevelt verblijft naar familietraditie nog elke nazomer in het zijgebouw, het ‘châtelet’.
Kasteel de Haar is in al zijn glorie en met zijn bijzondere geschiedenis, een van de meest bezochte monumenten in Nederland. Het werd na de oorlog opengesteld voor publiek als museum. In de parken en tuinen eromheen worden vaak grote, bekende evenementen georganiseerd. Er kan ook worden getrouwd.

Door Ellen Groenveld van Cultuur & Retail ben ik gevraagd Kasteel de Haar te Haarzuilens in tekeningen vast te leggen op mijn eigen, illustratieve manier.
Cultuur & Retail vernieuwt museumwinkels en brengt cultuur en commercie bij elkaar in een nieuw op maat gemaakt concept.

Voor Kasteel de Haar wil Cultuur & Retail graag een exclusief aanbod aan producten ontwikkelen, waarbij mijn illustraties worden gebruikt voor de merchandising.
Met potlood, pen en papier heb ik aan de hand van foto’s, filmpjes en bouwtekeningen in mijn stijl een reconstructie gemaakt van Kasteel de Haar, de kapel en het châtelet.
Inmiddels is de museumwinkel vernieuwd en zijn er in de winkel verschillende producten te koop met mijn illustraties erop, zoals de snowglobe, maar ook honing uit de kasteeltuin.