Portiekkunst

Klant: Cultuurvlinder
Datum: 6-6-2019
Foto’s: Myrthe Slootjes en Bertus Gerssen

Portiekkunst is een idee van Carola van der Heijden. Zij woont in een portiekwoning in Mariahoeve in Den Haag en is werkzaam als zzp’er in de culturele sector onder de naam ‘Cultuurvlinder’. Of het nu om beeldende kunst, muziek of theater gaat, ze bedenkt graag leuke, verbindende projecten waarmee meer mensen kunnen genieten van kunst en cultuur.

Portiekkunst is zo’n project in de Haagse wijk Mariahoeve. De vaak ongebruikte portiekkastjes in de entree van de gebouwen nam Carola als uitgangspunt: ze wil de bewoners graag meer met elkaar in contact brengen zodat er een positievere kijk op de eigen buurt ontstaat. Kleine kunstwerken in het portiek kunnen daaraan bijdragen.

De werkwijze is dat ze een aantal kunstenaars uitnodigt bij de Grafische Werkplaats in Den Haag waar ze een risoprintcursus aangeboden krijgen. Deze kunstenaars wordt daarna gevraagd een kunstwerk te bedenken en te maken met behulp van de risograaf. Risoprint is een duurzame kleurendruktechniek die aan zeefdruk doet denken.

Elke drie maanden hangt er nu een risoprint in de portiekkastjes die door een Haagse beeldend kunstenaar is gemaakt. Na afloop worden de kunstwerken verloot onder de bewonders. Momenteel bereikt ‘Portiekkunst’ circa 600-700 huishoudens.

Voor Portiekkunst mocht ik de cursus risoprinten volgen bij de Grafische Werkplaats in Den Haag. Ik ging daar meteen aan de slag met papier en schaar. Het leek mij leuk om te kijken wat er gebeurde als ik, in plaats van tekenend met pen, gewoon meubels en planten ging knippen. Het was een spontane en vlugge actie, maar over het resultaat was ik meteen enthousiast.

Op de risoprint die ik voor Portiekkunst maakte, laat ik alleen de buitenkant van een flat zien. Ik ben altijd nieuwsgierig als ik door ramen kijk: wie woont hier, en wat staat er precies in de vensterbank? Al die kleine altaartjes scheppen vaak meteen een beeld van de bewoner, en sommige snuisterijen maken de woning juist extra mysterieus.